Církve by měly spadat pod ministerstvo financí, navrhuje Babiš

ČTK

raz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce, aby cestovní ruch spadal do působnosti ministerstva kultury. Záležitosti církví chce zařadit pod ministerstvo financí, napsal server iDNES.cz. Babiš o problematice kultury dnes jednal s představiteli některých veřejných kulturních institucí a předseda České filharmonie David Mareček ČTK potvrdil, že mluvili o větší provázanosti cestovního ruchu a kultury. Naopak se podle něj na schůzce nemluvilo o osobě nového ministra kultury.

„My chceme pod kulturu dát cestovní ruch, naopak agenda církví má být na ministerstvu financí," řekl Babiš serveru. V minulém týdnu se předseda ANO vyslovil pro zdanění peněžité části církevních restitucí. Jeho návrh podpořily KSČM a SPD, naopak ho kritizovali zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Babiš se v Průhonicích sešel s Marečkem, s ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem, s ředitelem Národního technického muzea Karlem Ksandrem a s ředitelem Národního divadla Janem Burianem. "Mezi priority patřilo, aby kultura byla více propojená s cestovním ruchem, aby byla dobře financovaná," přiblížil Mareček obsah dvouhodinového jednání. Zástupci kulturních institucí na schůzce také prosazovali, aby ze státního rozpočtu šlo na kulturu jedno procento HDP, o které ministerstvo dlouhodobě usiluje.

Podle Marečka se jednání týkalo pouze odborných záležitostí z oblasti kultury, nikoli obsazení ministerstva. „Ta schůzka neměla žádný personální charakter. To je koneckonců věcí pana Babiše nebo věcí politických vyjednávání," řekl Mareček.

sinfin.digital