ČSSD chce, aby firmy v Česku víc platily a investovaly. Babiš to odmítá jako lákadlo na voliče

Vendula Stadlerová

Stát projedná s odbory a zaměstnavateli sektorovou a progresivní podnikovou daň. Podle premiéra je to cesta k tomu, jak zamezit odlivu výnosů ze země, firmám se ale oprášený nápad ČSSD nelíbí. Proti zvyšování daní podle výše zisku a zavádění zvláštních daní podle odvětví je i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Daňová progrese přitom vyplývá z koaliční smlouvy.

ČSSD musí do voleb přidat, aby se nenechala převálcovat svým koaličním partnerem a největším konkurentem, hnutím ANO. Hledá témata, na která zlákat voliče – jak ta tradiční, tak nová. Na přetřes přichází oblíbené téma sociálních demokratů, a to vyšší zdanění velkých firem s nejvyššími výnosy. Zvláštní daň by měla dopadnout zejména na energetiku, telekomunikace a finanční sektor.

Vicepremiér Andrej Babiš návrh na zdanění velkých firem a nadnárodních korporací zásadně odmítá. „ČSSD nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát. Rozdávat sociální dávky všem a navyšováním daní z Česka vyhnat úspěšné lidi a firmy, které dávají lidem práci," řekl pro ČTK.

Sociální demokraté přesto téma vytáhli na program pondělního jednání tripartity. Nesouhlas přitom jasně vyslovila i Hospodářská komora ČR.

Odliv výnosů

Pro zavedení speciální daně má ČSSD argument. V Česku, alespoň podle analýzy Úřadu vlády, dochází k odlivu výnosů z velkých zahraničních firem až třikrát rychleji než v jiných zemích Evropské unie. Od dalšího zdanění si tak premiér slibuje, že více peněz z výdělku korporací zůstane v České republice. A právě na to chce sociální demokracie nalákat voliče.

Co s přebytkem v rozpočtu? Ostatní státy ho neutrácí

sinfin.digital