ČSSD to vrací Babišovi za „krádež za bílého dne“. Dokumenty k těžbě lithia odkýval Brabec z ANO

ČTK

lup

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek odmítl slova šéfa ANO Andreje Babiše, ve kterých dnes kritizoval nedávný podpis memoranda o porozumění o těžbě lithia v ČR. Zaorálek ČTK řekl, že ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) při podpisu dokumentu s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) tento týden maximálně chránil zájmy ČR a postupoval v rámci toho, co umožnily předchozí kroky šéfa ministerstva životního prostředí (MŽP) Richarda Brabce (ANO). Babiš předtím podpis označil za krádež za bílého dne.

Zaorálek označil Babišovo vyjádření za "typické politické blabla" s odkazem na předvolební klipy, kde šéf ANO kritizuje blábolení politiků. Babiš si podle něj nezjistil fakta a ukazuje, že je typickým prototypem "politického plácala". "Povolení k průzkumu vydalo ministerstvo životního prostředí v roce 2010 a ministr Brabec v roce 2017 povolení poměrně v tichosti prodloužil," řekl Zaorálek ČTK. Pokud Babiš hovoří o krádeži, podílel se tak na ní také Brabec, míní Zaorálek.

Memorandum podle čtvrtečního Havlíčkova vyjádření posiluje vliv státu na projekt těžby lithia na Cínovci. Zároveň podle něj dokument nijak nepředjímá kroky a výsledek případného povolení těžby. Už při podpisu memoranda upozornil, že lithium získávané z ložiska Cínovec by se mělo zpracovávat do finální podoby v Česku.

Slimáci se nám tu množí a zakládají kolonie, napsal o migrantech do radničních novin politik z ČSSD

sinfin.digital