Divoký západ v Česku. Povýšit právo na použití zbraně je podle ministra Pelikána absurdní

ČTK

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) věří, že vláda neschválí návrh ministerstva vnitra na povýšení práva použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. "Připadal jsem si jako na Divokém západě v 19. století," popsal v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce svou první reakci na návrh. Ten je podle něj "neuvěřitelně podivný a absurdní". Ministr také poznamenal, že k takovému kroku přistupuje stát, když zcela selhávají jeho bezpečnostní opatření.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce ústavní zákon prosadit ještě do konce mandátu vlády. Chce umožnit lidem bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly loni ty spáchané nákladními automobily v Nice a v Berlíně. Ministerstvo uvedlo, že v okamžiku takových útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Návrh dává Pelikán do souvislosti s úvahami Evropské komise na omezení zbraní. Jde podle něj o snahu "ošvejkovat" připravovanou směrnici, která se nelíbí. Ministr také upozornil, že otázkou je, jak by vypadal příslušný prováděcí zákon k ústavní změně. Jako právník poukázal na řadu tragédií, které se staly kvůli tomu, že při sporu měli jeho aktéři u sebe zbraň.

sinfin.digital