Dohodu chci mít do 7. dubna, řekl Babiš po večeři s prezidentem. Do personálií mu Zeman nemluvil

lup

Premiér v demisi Andrej Babiš jednal večer v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o  sestavování nové vlády. Babiš Zemana seznámil s postupem rozhovorů, které teď vede s ČSSD a které jsou dle něj „intenzivní“. Najít dohodu chce do pokračování sjezdu ČSSD, tedy do 7. dubna. „Pan prezident to vzal na vědomí,“ řekl Babiš.

Prezident Zeman je podle Babiše připravený dát mu operativně termín, aby se se sociálními demokraty definitivně dohodl. Společný kabinet by měli ve sněmovně tolerovat poslanci KSČM a měl by tak získat důvěru.

Babiš řekl, že Zemana informoval o personálních představách hnutí ANO a ČSSD, hlava státu podle premiéra drží slovo a „nebude do toho mluvit“. Babiš by o rozdělení ministerstev mezi obě strany chtěl mít jasno do pátku, kdy se vrací ze summitu v Bruselu.

ČSSD dnes na sociálních sítích uvedla, že má zájem o ministerstvo práce, zdravotnictví či ministerstvo pro místní rozvoj kvůli podpoře bytové výstavby. Dále usiluje o resorty, kde má ANO kvůli Babišovu trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda střet zájmů. Babiš večer nechtěl konkrétní ministerstva detailněji komentovat.

Hrad čelí kritice za sólo misi do Číny. Bizarní a amatérská, jako banánistán, míní exdiplomat

sinfin.digital