Dokud z naší ekonomiky odteče ročně přes 300 miliard, prostor pro růst mezd je, říká Středula

Přestože Českomoravská konfederace odborových svazů slaví úspěch se svou kampaní Konec levné práce, podle jejich předsedy Josefa Středuly se jí odboráři ukončit nechystají. Dokud podle něj zahraniční společnosti vyvádějí z české ekonomiky přes 300 miliard ročně, prostor pro nárůst mezd včetně té minimální existuje. Sobotkovu vládu hodnotí pozitivně, s obavami ale vyhlíží letošní volby. „Určitě bych nechtěl oligarchizaci české politické scény. Toho se bojím možná víc, než čehokoli jiného. Politické strany mají různé priority, různé nápady, některé jsme si také už vyzkoušeli, bojím se ale politických stran bez programu, protože to může znamenat, že ani sami nevědí, co chtějí,“ vysvětluje Středula v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ

Sobotkova vláda, jejíž mandát se pomalu chýlí ke konci, zvýšila během čtyř let minimální mzdu celkem o více než čtyřicet procent. Naposledy se tak stalo tento týden, kdy se ministři shodli, že se zvýší od ledna příštího roku na 12 200 hrubého. Nepochybně se tak děje také pod tlakem vaší kampaně Konec levné práce. Je to tedy tak, že jste dosáhli svého cíle anebo budete v kampani pokračovat?

Určitě můžu říct, že vítáme přístup současné vlády k minimální mzdě. Naprosto jednoznačně se ukázalo, že navyšování minimální mzdy nemá žádné škodlivé efekty, obzvláště v České republice při naší úrovni minimální mzdy. Její navýšení pomáhá ekonomice, pomáhá lidem, zvyšuje spotřebu a hlavně zvyšuje důvěru lidí v budoucnost. Tudíž lidé před spořením upřednostňují spotřebu, a to nemluvím pouze o předmětech každodenní spotřeby, nýbrž také o předmětech dlouhodobé spotřeby. Což je samozřejmě důležité, mimo jiné to sekundárně pomáhá firmám, které působí v České republice.

Taháme z moře magory, kteří věří blbostem. Chtějí všechno zadarmo, říká cestovatel Přibáň

sinfin.digital