Dospělí často zapomínají na očkování proti tetanu. Co lidem bez vakcíny hrozí?

Aneta Bednářová

Víte, kdy jste se byli naposledy nechat přeočkovat proti tetanu? Po 18. roce věku si pacienti termíny očkování musí hlídat sami. Protože lékaři nemají povinnost hlídat pravidelnost vakcinace, někteří na očkování zapomínají. Jaká jsou ale rizika, když člověk zapomene a nechrání ho vakcína?

V posledních deseti letech se tetanus objevil v Česku jen ve dvou případech, v roce 2015 a 2016. „Prvním případem nákazy bylo poranění muže v Jihočeském kraji, následně zemřel. Na přelomu roku 2015 a 2016 onemocněla 73letá žena v Olomouckém kraji, ale uzdravila se,“ popisuje pro INFO.CZ epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu Jitka Částková.

Tetanus je smrtelný, pokud se ale člověk nakazí, má šanci přežít. „Po případné nákaze přichází aplikace antitetanického toxinu a podpůrná léčba. Tetanus má ale 50procentní úmrtnost,“ doplňuje Částková. Proto se doporučuje přeočkování po 10 až 15 letech.

Důvody pravidelného očkování jsou tedy jasné. Prevence je snazší a jistější než léčba. Mnozí ale na přeočkování zapomínají, případně to „plánují“. „Ještěže jste mi to připomněla,“ děkuje například Zuzana Lenhartová. Jiní stále čekají na vhodný okamžik. „Mám to v plánu na jaře. Teď jsem nemohl kvůli nějaké chřipce,“ ubezpečuje Lubomír Friml.

sinfin.digital