Drábová zatím zůstává krajskou zastupitelkou. Mandát jí ale zřejmě zruší vnitro

ČTK

ekb

Středočeští zastupitelé dnes odmítli zbavit předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Danu Drábovou mandátu krajské zastupitelky. To požaduje ministerstvo vnitra, podle kterého nemůže být jako vysoká státní úřednice zároveň zastupitelkou kraje. Chovancův rezort se tak zřejmě nevzdá bez boje a mandát Drábové stejně zruší. Tomu se brání hnutí STAN, za které byla Drábová zvolena, a chce, aby se celým sporem zabýval soud.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) před časem poslal středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) dopis, v němž ji upozornil na neslučitelnost funkcí Drábové. Zastupitelé ji měli 7. března zbavit mandátu. Protože se tak nestalo, ministr požádal o svolání mimořádného jednání zastupitelů, to se uskutečnilo dnes.

Funkce zastupitele a vysokého státního úředníka jsou podle vnitra neslučitelné, zastupiteli mohou být jen řadoví státní zaměstnanci. STAN, za které Drábová kandidovala, ale tvrdí, že přednost před volebním zákonem má novější služební zákon, který souběh obou funkcí umožňuje.

Babiš se Agrofertu nezbavil, pořád ho řídí. Funguje tu „daňové gestapo“, říká ministrův poradce Bláha

sinfin.digital