Důchod je dvojnásobně delší než před 50 lety. Kolik času v penzi strávíme?

ČTK

Za posledních patnáct let se doba, kterou Češi tráví v penzi, protáhla v průměru o čtyři roky. Dosáhla tak zhruba 24 let. Ženy stráví v penzi průměrně 27,5 roku, muži 19 let. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Podle dat Českého statistického úřadu se život prodlužuje. Od počátku tisíciletí se u Čechů doba dožití posunula o víc než čtyři roky, u Češek téměř o tři roky. Tomu odpovídá i posun v důchodech.

Starobní důchod

V Česku ho pobíralo na konci září 2,39 milionu lidí. Koncem roku 2000 to bylo 1,91 milionu mužů a žen.

Podle důchodové komise ministerstva práce by měl člověk na odpočinku strávit zhruba čtvrtinu života. Tuto zásadu tým schválil před koncem roku 2014. Navrhoval pak, aby se věk nástupu do penze každých pět let přehodnocoval podle vývoje délky života. Vláda naopak prosazuje omezení důchodového věku na 65 let, návrh novely je už ve sněmovně.

Věk nástupu do penze se nyní v Česku postupně zvyšuje. Počet starobních důchodců díky tomu neroste tak strmě, přispívá to k udržitelnosti důchodového systému. U mužů se důchodová hranice odsouvá každý rok o dva měsíce, u žen o čtyři. Do penze tak letos budou chodit muži, jimž je něco přes 63 let. Ženy nastupují podle počtu dětí dřív, nyní od necelých 59 let do necelých 63 let. Penzijní věk mužů a žen se postupně srovnává.

sinfin.digital