EET pohledem hospodských. Někde na protest zavřeli, jinde se smějí

Info.cz

Elektronická evidence v první den ostrého provozu běží bez zádrhelu, to ale neznamená, že by ji kritici vzali na milost. Některé provozovatele restaurací a hotelů systém nijak neznepokojuje, jiní ho z principu odmítají a na protest třeba i zavřeli.

„Bohužel nejsme připojeni, tudíž nemůžeme otevřít,“ stojí na roletě Kavárny Liberál v pražských Holešovicích. Podnik tvrdí, že systém EET má, ale nefunguje mu. A podle svědectví uživatelů sociálních sítí není jediný.

Jiné restaurace pro dnešek na protest zavřely. A například kavárna Paralelní Polis v Praze založená skupinou Ztohoven elektronickou evidenci tržeb otevřeně bojkotuje. Provozovatelé kavárny považují EET za zásah do soukromí občanů a obávají se zneužití dat. Uvedli, že na její pravidla „nikdy nepřistoupí“.

Kritické hlasy se ozývají i mimo Prahu. Majitelka hospody na Olomoucku podle ČTK uvedla: „Jsem zaměstnaná, řádně odvádím státu daně, toto jsem měla jako přivýdělek, udělala jsem si kvůli tomu živnostňák. V malé obci se 150 obyvateli jsme hospůdku vybudovali s partou kamarádů. Stala se kulturním a zábavním místem v dědině. Středa byla posledním otevíracím dnem.“

Oproti tomu například hotely sítě Accor zahajily zkušební provoz EET před třemi týdny a dnes hlásí: „Neregistrujeme žádné komplikace s našimi interními systémy. Vše funguje bez komplikací i dnes, v den oficiálního spuštění.“ 

10 věcí, které byste o EET měli vědět, i když nepodnikáte

sinfin.digital