Europoslanci chtějí, aby se Čapím hnízdem zabýval i Evropský parlament. Zatím se neví kdy

Lucie Bednárová

Kauza Čapí hnízdo, v níž figuruje český premiér Andrej Babiš, který čelí podezření ze spáchání podvodu s unijními dotacemi, se může dostat na jednací stůl kontrolního výboru v Evropském parlamentu. Projednání zprávy z vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) požadují někteří europoslanci včetně českých. Rozhodnutí, zda k tomu dojde,  padne podle informací INFO.CZ začátkem příštího týdne.

„Obrátili se na mne poslanci i z jiných zemí, abychom do toho šli,“ potvrdil redakci záměr český europoslanec Tomáš Zdechovský (EPP), který je členem kontrolního výboru Evropského parlamentu (CONT). Poslanci Evropského parlamentu chtějí, aby se tento výbor v příštích dnech zabýval zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) z vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

V ní jde o padesátimilionovou dotaci, kterou z evropských fondů získala farma Čapí hnízdo. Česká policie v jejím rámci obviňuje celkem 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Sněmovní mandátový a imunitní výbor dnes doporučil plénu, aby Poslanecká sněmovna vydala oba poslance k trestnímu stíhání. Babiš i Faltýnek obvinění považují za účelové a politicky motivované.

Kompletní zpravodajství k prezidentským volbám 2018 najdete zde>>>

„Ubezpečuji, že kdyby se podobná kauza týkala jiného premiéra, například Viktora Orbána nebo třeba německé kancléřky Angely Merkelové, tak bychom do toho šli také. Týká se to kredibility EU a toho, aby se do budoucna nepodporovaly podobné projekty,“ dodal k tomu Zdechovský.

Jak se podařilo zjistit redakci, zatím není jisté, zda výbor přání poslanců vyslyší. „O tom, jestli se kauzou bude zabývat výbor CONT, rozhodují koordinátoři tohoto výboru. Sejít by se měli až příští pondělí. Zda bude tento bod zařazen na agendu, není ale v tento moment vůbec jisté. Já a ani politická skupina evropských liberálů, do které patřím, tomu bránit nebudeme,“ řekla redakci INFO.CZ místopředsedkyně výboru Martina Dlabajová (ALDE).

Unijní pravidla říkají, že o poskytnutí zprávy OLAF za kontrolní výbor europarlamentu může požádat pouze jeho předseda. Ani tak ale není automatické, že se jeho žádosti vyhoví. Navíc platí, že pokud úřad svolí s nahlédnutím do dokumentu, děje se tak za přísného režimu. „Pokud vím, OLAF nikdy v minulosti zprávy, ani jejich závěry nezveřejňoval, protože se jedná o důvěrná data,“ vysvětluje Dlabajová.

Andrej Babiš v izolaci: Politiku neumí, prohrál dvě bitvy najednou. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital