Exkluzivně: žádosti policie o vydání Babiše a Faltýnka většina poslanců vyhoví

O vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bude sněmovna rozhodovat na své zářijové schůzi. Ještě předtím se kauzou Čapí hnízdo, kvůli které chystá policie trestní stíhání obou vrcholných politiků hnutí ANO, bude nejméně dvakrát zabývat mandátový a imunitní výbor. Právě jeho stanovisko bývá v podobných případech pro plénum dolní komory směrodatné. Zároveň platí, že většina ve sněmovně v obdobných případech v minulosti hlasovala pro vydání zákonodárců. Podle zjištění redakce INFO.CZ tomu nejspíš ani v případě předsedy a prvního místopředsedy hnutí ANO nebude jinak. Babiš se už mezitím nechal slyšet, že se v žádném případě dobrovolně svého poslaneckého mandátu nevzdá. Trvá stále na tom, že je postup policistů politicky motivovaný a tvrdí, že o tom také přesvědčí voliče.

Pokud se tak stane a Babiš, což se jeví v tuto chvíli jako pravděpodobné, vyhraje volby, česká veřejnost se vůbec poprvé může dočkat zcela unikátní situace: poslanci budou v relativně krátkém časovém rozmezí po sobě hlasovat nejen o důvěře nové vládě, kterou bude nejspíš sestavovat vítěz voleb, tedy pravděpodobně předseda hnutí ANO, ale znovu také o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. S volbami a případným novým mandátem by totiž oba nově získali také imunitu.

To vše je ale zatím předčasné, volby jsou přeci jen ještě několik týdnů daleko a veřejnost ani politici zatím netuší, s čím v kauze údajného dotačního podvodu policie vlastně přijde. Sněmovní mandátový a imunitní výbor bude o kauze Čapího hnízda poprvé jednat až příští týden v pátek, Babiše a Faltýnka si navíc členové výboru pozvou až na své druhé jednání o kauze. O jejich vydání se navíc nemusí hlasovat hned na úvod zářijové schůze.

Podle České televize policie Andreje Babiše podezírá z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie, Faltýnka jen z prvního z těchto skutků.

Žalobci vyšetřování Babiše záhadně zdržovali, dopadne i na jeho děti a Moniku, říká Pečinka

sinfin.digital