„Fatální selhání.“ Bývalý šéf civilní rozvědky hodnotí Forejtovu kauzu

Petr Roth

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt po více než desetiletí ve funkci končí. Předcházela tomu série přešlapů, které mu dávali prezident a jeho další blízcí spolupracovníci za vinu. Silným důvodem ale může být i tajně pořízené video, které bylo opakovaně nabízeno několika redakcím a na kterém Forejt užívá drogy. Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák k tomu pro INFO.CZ dodává, že považuje za fatální selhání, pokud někdo s takovou závislostí vykonává roky podobně exponovanou funkci.

Karel Randák připomíná, že systém bezpečnostních prověrek, které jsou na vysokých pozicích v okolí prezidentů běžné, by měl takové případy odhalit. „Pokud nejsou prověrky prováděné jen formálně, tedy vyplňováním dotazníku, pak by se na případná závažná zjištění mělo přijít. Pokud ano, tak je to fatální chyba,“ popisuje bývalý ředitel civilní rozvědky. „Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) se zaměřuje na finanční situaci. A jestliže by se někdo měl chovat tak, jak je zde popisováno, pak by to prověrka měla zjistit,“ dodává.

INFO.CZ se podařilo získat rozhovor s autorem videa. Prezentuje se jako drogový dealer, který Forejtovi „zajišťoval večírky“. Video prý nezveřejnil kvůli politickému boji, ale protože mu Forejt údajně dlužil. 

sinfin.digital