„Fňuká, místo aby se zachoval jako chlap." Sobotka Babiše nepřímo vyzval k rezignaci, rozhodne zítřek

ČTK

raz

Napětí mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) dál roste. Podle Sobotky by se měl Babiš zachovat k celé věci jako chlap. Zda to však znamená, že má sám odejít, Sobotka neřekl.K dopisu, který Babiš poslal Poslanecké sněmovně a ve kterém má vysvětlovat nákup korunových dluhopisů Agrofertu, se premiér nejspíš vyjádří zítra. 

Babiš v dopisu, který má ČTK k dispozici, označil všechny své transakce se společností Agrofert, kterou do února vlastnil, za legální. Kauzu kolem korunových dluhopisů Agrofertu, kterých nakoupil zhruba za 1,5 miliardy a jejichž výnos nepodléhá zdanění, považuje za organizovanou kampaň a mediální hon na sebe.

 

„Já se s tím materiálem seznámím a předpokládám, že se k němu vyjádřím zítra. V posledních dnech jsem zaznamenal, že pan Babiš hodně naříká, ale myslím, že by se měl se situací vyrovnat jako chlap. Jsou to problémy, které zatěžují jeho, zatěžuje to koaliční vládu a zvyšuje to napětí v koalici. Přitom on je tím, kdo to může rychle vyřešit," řekl Sobotka. O tom, zda Babiše odvolá, ale nemluvil.

Jak Babiš, tak Sobotka řekli, že neusilují o konec koaliční vlády. Podle Babiše Sobotkovi vysvětlení v dopise stačit nebude. Obsah za nedostačující označila už i pravicová opozice.

 

Sněmovna v březnu vyzvala Babiše, aby do konce dubna vyvrátil podezření z daňových úniků. Pokud se mu to nepodaří, měl by Sobotka podle poslanců vůči svému vicepremiérovi vyvodit důsledky. Premiér ve čtvrtek novinářům řekl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany.

O nákup nedaněných korunových dluhopisů se navíc zajímá už i policie. Uvedl to týdeník Respekt s tím, že mu to Babiš potvrdil. Policie se k případu nechtěla vyjádřit. Babiš akci policie přičítá ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). „Mě vyšetřuje Chovancova policie všude," sdělil Respektu Babiš. „Říkal jsem Chovancovi na vládě, nechť si otevře speciální oddělení na stíhání Andreje Babiše a jeho Generální inspekce bezpečnostních sborů to bude vděčně dozorovat."


Chovanec se proti Babišovu obvinění z toho, že ovlivňuje policejní vyšetřování, ohradil. "Pokud pan Babiš vidí za kroky nezávislé policie politickou objednávku, pak to jen ilustruje, jakým způsobem uvažuje a řídí ministerstvo financí a Finanční správu," napsal ministr vnitra na twitteru.

sinfin.digital