Gayové mohou darovat krev, jen pokud žijí v celibátu. Na odběry ale chodí a o své orientaci musí lhát

Aneta Černá

Transfuzní stanice opět volají o pomoc. Jako každé léto je i letos v tomto období málo krve a lékaři proto i skrze média žádají dobrovolníky, aby přišli darovat. Stranou přitom zůstávají ti, kteří by na odběr mnohdy chtěli, ale nemohou – homosexuálové. Podle vyhlášky totiž nesmí krev darovat muž, který měl v posledním roce sexuální styk s mužem, byť by to byl chráněný styk se stálým partnerem. Mnozí přesto zákaz porušují a na transfuze chodí. „Já chodím pravidelně a zákaz neřeším. Mám skupinu nula negativní a každé 3 měsíce dostávám z nemocnice sms o tom, že mají nedostatek a potřebují krev,“ svěřuje se 22letý muž.

„Je to protizákonné? Ano. Dá se to zjistit, pokud je člověk zdravý? Ne. Uškodí to někomu? Právě naopak. Ruku na srdce. Kdo nelhal, že mu je 18, když šel v 16 letech na pivo,“ popisuje pro INFO.CZ mladý gay, který daruje krev pravidelně. Chová se prý zodpovědně a není promiskuitní, nevidí proto logický důvod, proč by na transfuze nesměl chodit. Jinak se na to ale dívá vyhláška a lékaři.

Gayové krev darovat mohou. Musí ale minimálně rok žít v celibátu

„Homosexualita jako taková není důvodem k vyřazování z dárcovství krve nebo jejích složek a dotaz na homosexualitu se v dotaznících transfuzních oddělení nevyskytuje. Rizikovým faktorem a důvodem k dočasnému vyřazení z dárcovství je pohlavní styk mezi muži (MSM). Ten samozřejmě s homosexualitou souvisí, ale nekryje se s ním. Především nejde o neměnnou sexuální orientaci, ale o projev chování,“ vysvětluje pro INFO.CZ primář Transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice Petr Turek. Mezi rizikové chování tak spadá i pohlavní styk mužů s prostituty, ale i skupinový sex. Homosexuálové, kteří žijí minimálně rok v celibátu, ale darovat krev mohou.

Podmínky darování krve upravuje vyhláška o lidské krvi č. 143/2008 Sbírky. Homosexualitu, respektive pohlavní styk s mužem, staví na úroveň dalším rizikům jako sex s drogově závislým a pohlavní styk s prostitutkou/prostitutem. S podobným srovnáváním ale mnozí nesouhlasí.

„Paušální vyloučení z darování krve určité skupiny populace jen kvůli její citové a sexuální orientaci je diskriminační. Nepřipouštěni k darování krve by měli být lidé podle rizikových praktik a životních aktivit, ne podle toho, kým jsou. Toto diskriminační nastavení je daleko spíše důsledkem iracionálního strachu a stereotypních a zastaralých předpokladů, než že by to bylo nějaké racionální rozhodnutí,“ vysvětluje pro INFO.CZ zakladatel Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD Zdeněk Sloboda. „Je to především nesmyslné. Člověk může být heterosexuální, může být promiskuitní a může se nakazit virem HIV i dalšími infekcemi. To, že se to vztahuje pouze na homosexuály, je diskriminační,“ komentuje pro INFO.CZ Džamila Stehlíková ze Státního zdravotnického ústavu.

sinfin.digital