GIBS podle Zemana nedodržovala správně trestní řád, některá řízení jí museli odebrat

ČTK

pav

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vidí na fungování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dva základní problémy. Inspekce podle něj správně nedodržovala trestní řád a rovněž nerespektovala dozorová oprávnění státního zastupitelství. Konkrétní ale být nechce. Zeman to dnes řekl České televizi (ČT). V některých případech prý muselo zastupitelství odebrat inspekci trestní řízení a přidělit ho jinému policejnímu orgánu, aby bylo možné ho dovést do konce.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pondělí zahájil kázeňské řízení s ředitelem GIBS Michalem Murínem kvůli přestupku. Babiš vede s Murínem spor, inspekce už dřív oznámila, že premiér žádal ředitelovu rezignaci. Pokud by odstoupil do konce února, bylo by to prý "bez skandálu". Murín rezignovat odmítl.

Zeman prý Babišovi na jeho vyžádání poslal dopis, kterým už v prosinci informoval Murína o všech pochybeních. "Ty jsem na jednu stranu zobecnil, na druhou stranu jsem uvedl konkrétní spisové značky, pod kterými k těmto pochybením došlo," řekl ČT Zeman. V lednu se pak sešlo vedení GIBS se státního zastupitelství, kde inspekce představila opatření, aby k pochybením už nedocházelo.

sinfin.digital