Hádaví politici: Kdo se do sebe pustil v roce 2016?

Markéta Žižková

Mezi českými politiky to i v roce 2016 často jiskřilo. A mnohdy nešli daleko pro ostrá slova. Ke konci roku už se rozčílil i jindy klidný premiér Bohuslav Sobotka. Kdo se s kým hádal a proč? Podívejte se na náš výběr.

Babiš vs Sobotka

Napětí mezi předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a místopředsedou a ministrem financí Andrejem Babišem by se dalo letos krájet hned v několika situacích. Jako nejvýbušnější se ukázala na konci roku „kauza“ kolem prosincového spuštění EET. Jindy velmi korektní Sobotka tehdy na svém Facebookovém účtu dokonce použil slovo „předposraní“. Reagoval tak na novináře Lidových novin, kteří otiskli jen část jeho tweetu. Ten kritizoval ministra financí za to, že pouhých sedm dní před startem EET přinesl na koaliční radu další změny.

Babiš zase Sobotku obvinil z toho, že téma zpolitizoval. „Reakce ČSSD je zpolitizovaná, dnes jsem byl hodinu ostřelován pěti ministry ČSSD. Je to absurdní situace,“ stěžoval si ministr financí novinářům po jednání vlády na konci listopadu. A že jeho komunikace s premiérem vázne, tvrdil i v rozhovoru pro INFO.CZ: „Vy snad znáte někoho, kdo se se Sobotkou baví? Pan premiér komunikuje formálně“.

Zatím to vypadá, že příští rok s blížícími se sněmovními volbami ještě přituhne. Premiér už označil hnutí ANO za hlavního soupeře ČSSD. Babiš podle něj není superman, dá se porazit a sociální demokraté se ho nesmějí bát.

„Babiš není superman.“ Podle Sobotky se dá porazit

sinfin.digital