Hidžáb u soudu. Mrzí mě zneužívání kauzy, říká advokátka dívky, která žaluje pražskou školu

Markéta Žižková

Otázka ohledně zákazu nošení hidžábu na pražské střední škole dnes vzbudila u soudu rozruch. Z řízení, v němž somálská studentka Ayan Jamaal Ahmednuurová žaluje zdravotnickou školu kvůli zákazu nosit šátek, musela být veřejnost dokonce vykázána. „Přestože s tím nesouhlasím, tak řekněme, že sekulární názor na školství je možný respektovat. Je možné věcně o něm argumentovat. Mnohem více mě mrzí, jak je téma zneužívané politiky i nenávistnými skupiny,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ advokátka studentky Radka Korbelová Dohnalová. Rozhodnutí padne na konci příštího týdne. Advokátka ale očekává, že se jedna ze stran odvolá a případ se posune k vyššímu soudu.

Vaše klientka požadovala omluvu a šedesátitisícové odškodné. Trváte na tom?

I po provedení dokazování a projednání věci před soudem se domníváme, že žaloba je podána oprávněně a bylo i prokázáno před soudem, že skutečně došlo k tomu, že klientka musela opustit střední zdravotnickou školu z toho důvodu, že jí paní ředitelka neumožnila nosit malý šátek při teoretické výuce, aniž by ji k tomu opravňoval zákon.

Z druhé strany zaznívá argument, že dívka nedodala potřebné dokumenty a ani se nestala studentkou.

To je jen účelové tvrzení, které se objevilo až čtvrt roku potom a tvrdí, že nedodala doklad o pobytu. Nám to přijde absurdní, že by ho nedodala, protože v té době byla azylantka a měla tu legální pobyt. Doklad azylanta je v podstatě občanka, kterou mají povinnost u sebe nosit cizinci, kteří tu získají azyl. Je absurdní, aby ho má klientka ani při jedné ze tří schůzek se školou nepředložila a aby jí škola přijala za studenta, aniž by se identifikovala.

Trváte tedy na tom, že došlo k dohodě s ředitelkou školy? A když přišla studentka do školy, tak byla vyzvána, aby šátek při teoretické výuce sundala?

Ano.

Atmosféra dnešního jednání byla bouřlivá. Veřejnost byla dokonce vykázána.

Od začátku především sympatizanti protistrany rušili jednání. Nebylo možné svědkyni ani vyslechnout. Nakonec se tam jeden z nich začal producírovat v motorkářské helmě a dožadoval se nahlas uznání svého náboženství, což je samozřejmě směšné. Dožadoval se, aby ženy, které měly šátek nebo klobouk, si je sundaly. I podle instrukcí ministerstva spravedlnosti i podle našich norem slušnosti si přitom ženy pokrývku hlavu uvnitř místnosti sundat nemusí. Paní soudkyně ho chtěla nechat vykázat, protože opravdu rušil a ani na výzvy nereagoval. Když ho vyváděli, tak jeho sympatizanti začali zpívat hymnu. Aby mohlo být pokračováno ve sporu, tak nebyla jiná možnost, než vykázat veřejnost. Mě to velmi mrzí, že zastánci druhého názoru nenechají soud v klidu rozhodnout.

Ženy s arabským jménem či hidžábem to v Česku nemají jednoduché. „Není to strach, spíš bezmoc,“ říkají.

sinfin.digital