HIV pozitivní matky mohou odmítnout léčbu a ohrozit dítě. Nutit je nemůžeme, tvrdí lékař

Aneta Bednářová

„Jste HIV pozitivní,“ – tuto diagnózu slyšelo loni v Česku 286 nových pacientů. Většinu z nich tvoří muži, kteří se nakazili nechráněným pohlavním stykem. Skoro třetina z nich jsou navíc cizinci. Přenos prostřednictvím infikované jehly se mezi narkomany výrazně snížil, od roku 2003 ale počet nakažených každý rok roste. Měsíčně slyší drtivou diagnózu asi 20 lidí. Nevyhýbá se ani novorozeným dětem.

„Je to tady takové stísněné, ale budeme rekonstruovat jiné patro, pak to už bude lepší,“ uvádí skupinku novinářů do AIDS centra na pražské Bulovce doktor Ladislav Machala, který je jeho šéfem. Centrum se nachází v pavilonu číslo 7, který je až na okraji nemocničního areálu a cesta do něj vede přes úzkou lávku. Je tu klid, člověk se ale neubrání dojmu, že pacienti s často fatální diagnózou HIV jsou zde skutečně pečlivě izolováni od společnosti.

Pokud žena nebere léky, je riziko přenosu HIV na dítě desetkrát vyšší

V čekárně posedávají celkem čtyři pacienti. Přítomnost žurnalistů je poněkud rozrušuje, nikdo je ovšem nefotí ani netočí. V malé místnosti se u stolku tísní dva asi 35letí muži ve sportovním oblečení a jeden zřejmě vysoce postavený manažer ve skvěle padnoucím obleku, který je z celého výjevu asi nejvíc nesvůj. Kousek od nich stojí žena s malým dítětem.

„Za posledních deset let se virus z matky na dítě přenesl v Česku v pěti případech,“ vysvětluje Marek Malý ze Státního zdravotního ústavu. Pokud ovšem nemocná matka otěhotní, neznamená to automaticky, že se virus přenese i na jejího potomka. Musí ale dodržovat doporučené pokyny. „Nemocným matkám radíme užívat léky od třetího měsíce těhotenství. Následně je nejlepší variantou císařský řez ve 38. týdnu,“ vysvětluje doktor Machala. Dítě pak po dobu několika prvních týdnů také užívá medikamenty, které riziko přenosu omezují. Pokud prý žena dodrží všechna doporučení, snižuje se podle lékařů riziko přenosu HIV na dítě ze 20 na dvě procenta. Ani moderní léčbu ale některé rodičky využít nechtějí.

sinfin.digital