Hnutí ANO s komunisty? Šéfové stran to odmítají, po volbách ale může být vše jinak

Markéta Žižková

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyvolal vlnu zájmu prohlášením o přežití bohumínského usnesení, které sociální demokracii zakazuje spolupráci s komunistickou stranou. Otázkou ale je, jak se k partnerství s komunisty staví podle průzkumů aktuální favorit podzimních voleb hnutí ANO. Podle některých hlasů se sociální demokracie více otevírá komunistům už kvůli tomu, že po nich pokukuje i Andrej Babiš (ANO). Jeho spolupráce s Vojtěchem Filipem (KSČM) by totiž nemusela být úplné sci-fi.

Šéf hnutí ANO oficiálně námluvy s komunisty ostře popírá. „ANO se s komunisty určitě nesbližuje. Naopak naše hnutí se s KSČM programově neshoduje téměř na ničem. Komunisté se spojili s ostatními tradičními stranami proti nám, když hlasovali za menší daň pro hazardní firmy, než kolik jsem navrhoval. A samozřejmě s ostatními podpořili Lex Babiš,“ odpověděl Babiš pro INFO.CZ.

„Pan Sobotka se samozřejmě s KSČM nesbližuje náhodou. Mají téměř stejný program v navyšování daní,“ tvrdí s tím, že už se podle něj premiér připravuje na povolební vyjednávání, aby si vytvořil předem možnost spojit se se všemi včetně KSČM proti hnutí ANO. Reakce šéfa KSČM Vojtěcha Filipa na spolupráci s ANO je úsporná. „O ničem takovém nevím,“ napsal.

Sobotka tlačí Babiše doprava. Chce tak podkopat základ úspěchu hnutí ANO

sinfin.digital