Hrdlička, Nejedlý a útoky na média. Příběh Zemanova slavnostního dne, který jitřil emoce

Adam Kotrbatý

Prezident Miloš Zeman absolvoval svoji druhou inauguraci. Ceremonie ve Vladislavském sále jitřila emoce. Zeman při ní znovu útočil na média, na což část politiků zareagovala odchodem. Přečtěte si, jak vypadal slavnostní den, jímž hlava státu odstartovala dalších pět let, které mu občané dali k vládnutí nad Českem.

Na nádvořích Pražského hradu je více turistů než Čechů zvědavých na inauguraci zvoleného prezidenta. Fotí se s katedrálou sv. Víta, členy Hradní stráže nebo prostě jen tak ve starodávných kulisách za slunného dne.

Přesto se tu ale najdou lidé plní očekávání. „Přijeli jsme ze Zdib, takže jsme to neměli daleko,“ vypráví pár na třetím nádvoří. Muž má připnutou placku s logem prezidentovy kampaně. Miloše Zemana volil a když mohl, vyrazil spolu s ženou i na inauguraci.

„Myslím, že to nebude o moc jiné. Známe ho. Čekám, že řekne to, co jsme od něj zvyklí slýchat tradičně,“ odpovídá na otázku, co čeká od Zemanova inauguračního projevu. Následně i jeho zaujme příchod manželky a dcery prezidenta, které přinesou a rozdávají inaugurační koláčky.

PŘEHLEDNĚ: Hlavní body Zemanova inauguračního projevu, který zvedl některé politiky ze židlí

sinfin.digital