Informatiky z ministerstev bude korigovat NBÚ. Kvůli kyberbezpečnosti

ČTK

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) bude poskytovat silnou metodickou podporu jednotlivým ministerstvům a udržovat kontakt s jejich informatiky, shodla se vláda při dnešním projednávání útoku hackerů na ministerstvo zahraničních věcí. Po jednání kabinetu to řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Průnik hackerů do e-mailů ministerstva podle předsedy vlády i šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) nelze bagatelizovat.

Sobotka uvedl, že NBÚ a ministerstva dostaly od vlády úkoly k posílení prevence a bezpečnosti. "Chceme, aby NBÚ poskytoval ministerstvům a úřadům silnou metodickou podporu a pomoc, aby NBÚ byl v intenzivním kontaktu s informatiky na ministerstvech," řekl Sobotka.

Premiér chce také rychle pracovat na tom, aby přes zákonodárce prošel vznik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který by se měl vydělit z NBÚ. O tuto oblast se od začátku února stará dosavadní ředitel NBÚ Dušan Navrátil, jehož místo v čele instituce převzal Jiří Lang. Oba dnes byli na jednání vlády přizváni, dorazil i ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka.

O rozsahu útoku na MZV stále nevíme, přiznal Zaorálek. Unikly citlivé informace, tajné prý ne

sinfin.digital