Já a nebýt premiérem? „Měl jsem slabší chvilku,“ řekl Babiš

ČTK, lup

Česko čekají další dny vrchovatě plné nejvyšší politiky. Souběžně s finišující prezidentskou kampaní pokračuje snažení menšinové vlády Andreje Babiše, která nezískala důvěru sněmovny a vládne v demisi. Babiš má od prezidenta Miloše Zemana přislíbený druhý pokus pro sestavení kabinetu, ale stále mu chybějí možní koaliční partneři. Ze sněmovny přitom opakovaně zaznívá, že překážkou je především sám stíhaný premiér. Babiš v minulosti opakovaně naznačil, že si dokáže představit, že by na funkci nelpěl. Teď mluví o tom, že měl „slabší chvilku“. Rozhodnutí nechává na ANO, ale považuje se za jediného kandidáta.

Naposledy to předseda kabinetu opakoval minulý týden třeba v rozhovoru pro Českou televizi: „Já jsem neměl sen být premiérem, ale je to k debatě… Není nikde zákon, že tam musím být.“

Neuplynul ani týden a Babiš při zahraniční návštěvě Bulharska přidává vysvětlení. „Já jsem měl nějakou slabší chvilku, kdy jsem řekl, aby si někdo nemyslel, že jsem celý život chtěl být premiérem. To určitě ne,“ ujistil novináře. Reagoval tak mimo jiné na úvahy, že by se místo něj v čele vlády objevil ministr životního prostředí Richard Brabec.

3900990:article:true:true:true

Babiš na zahraniční cestě ujišťoval, že do politiky šel jako „krizový manažer“ a že proto má v hlavě další strategii.

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek ale už dříve uvedl, že považuje Babiše za jediného kandidáta hnutí na premiéra i pro druhý pokus o sestavení vlády. Také Brabec minulý týden řekl, že preferovaná varianta v ANO je, aby byl premiérem znovu jmenován Babiš. Záležitost by dnes měl projednávat i výbor ANO.

Sám předseda ANO, který po neúspěšné žádosti své vlády o důvěru předá tento týden prezidentu Miloši Zemanovi demisi, na facebooku napsal, že opět bude kandidátem na premiéra a nálada v hnutí je podle něj stejná. "Nezaznamenal jsem žádný jiný názor na obsazení té funkce," napsal.

Podpis Dublinu, volební povinnost a kající se Medveděv. 5 Zemanových lží z volební debaty

sinfin.digital