Jihomoravský kraj Zemanovi zaplatí jen část předvolební cesty. Minule tři dny hodování stály tři čtvrtě milionu

ekb

Po Zlínském kraji, který odmítl uhradit listopadovou návštěvu prezidenta Miloše Zemana, se hlavě státu rozhodl postavit na odpor i Jihomoravský kraj. Na třídenní návštěvu Jižní Moravy má Zeman vyrazit už za dva týdny, kraj se však rozhodl, že z vlastní kasy zaplatí ubytování a stravu jen prezidentskému páru a třem lidem z nejužšího týmu. Informoval o tom Deník.cz.

Jihomoravský kraj se tak rozhodl po poslední návštěvě Miloše Zemana z letošního května, za kterou zaplatil přes sedm set tisíc korun. „Při návštěvě vznikly vícenáklady, protože jsme na některá místa zajišťovali občerstvení s obsluhou. Platili jsme také tři večeře pro prezidenta včetně té slavnostní, na které bylo přes padesát hostů,“ sdělila Deníku mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Odhady, kolik kraj za návštěvu zaplatí tentokrát, jsou podle mluvčí předčasné. „Bude záležet na závěrečné fakturaci,“ říká Brindzáková. Kompletní zatím není ani program návštěvy. „Prezident navštíví Moravský Krumlov, Strážnici, Bučovice, Letovice a Brno. Detaily programu řešíme s prezidentským protokolem,“ dodala k návštěvě, která se má odehrát na přelomu listopadu a prosince.

Jihomoravský kraj se tak nepřímo přidal ke zlínskému hejtmanovi Jiřímu Čunkovi, který začátkem října oznámil, že prezidentské delegaci zaplatí jen oběd či večeři do 30 tisíc korun. Zeman poté plánovanou návštěvu Zlínska zrušil a zavítal místo ní do Olomouckého kraje.

sinfin.digital