Jistá výhra Babiše? Tvrdit to devět měsíců před volbami je jako věštit, říká sociolog Daniel Prokop

Vítězství Andreje Babiše ve sněmovních volbách je sice pravděpodobné, avšak jisté určitě ne. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ to říká sociolog Daniel Prokop z agentury Median. Důvodů uvádí několik. Mluví také o příčinách úpadku levice, o šancích formující se koalice lidovců a Starostů a nezávislých proniknout do Poslanecké sněmovny nebo o tom, jaký smysl má na základě předvolebních modelů přepočítávat hlasy na mandáty.

Trend podpory jednotlivých politických stran se od minulých voleb až na malé výkyvy prakticky nemění. Je vítězství Andreje Babiše a jeho hnutí ANO v podzimních sněmovních volbách nevyhnutelné?

Tři trendy určitě existují: oslabování TOP 09 z podpory okolo 13 % na jaře 2014 k současným šesti až sedmi procentům. Oslabování ČSSD v posledním roce. A posilování hnutí ANO, které je kontinuální a velmi mírné po celé volební období.

Vítězství ANO je tedy pravděpodobné, avšak není jisté. V lednu roku 2013, stejnou dobu před volbami, měla ČSSD v předvolebních průzkumech i přes 35 % a nakonec získala jen 21 %. Před volbami 2010 ztratila vedoucí sociální demokracie za devět měsíců okolo devíti procentních bodů. A před volbami v roce 2005 naopak za stejné období asi o šest procent stáhla jasně vedoucí ODS. I tehdy přitom zněly hlasy, jak to už je jasné a počítaly se koalice. Věštit tedy nejde.

Taky jsou možné jakési „mezivarianty“. Třeba že ANO vyhraje, ale ne způsobem, který mu zaručí účast ve vládě. Tato malá vítězství dosahovalo hnutí ve všech volbách od roku 2014. Ačkoli ty centrální sněmovní by mu měly díky silnému lídrovi svědčit více.

Jak je na tom tedy podle vašich dat Babišova formace s podporou nyní?

Pokud by ANO volili všichni, kdo o tom vážně uvažují a nevylučují účast ve volbách, může podle našich dat dostat až 36 %. Když by ho ale volili jen ti, kdo jsou si účastí i výběrem ANO jisti, dostalo by pouhých 19 %. Nejpravděpodobnější výsledek je někde okolo 28 až 29 %, ale může se rychle pohybovat jedním či druhým směrem.

Volební výzkumy někdy působí jako čísla popisující exaktní realitu, ale ta je kvůli nerozhodnutosti voličů dost vrtkavá. Proto je podle mne dobré kromě volebního modelu uvádět i volební potenciál a jádra stran. To jsou vlastně jistá maxima a minima, kam by se mohla strana při konání voleb v blízké budoucnosti ubírat. 

„Kybernetické útoky jsou invaze, ne náhoda,“ říká Zaorálek pro INFO.CZ. Chce, aby bezpečnostní služby byly sdílnější

sinfin.digital