Jourová k dvojím potravinám: Není nic měkčího než slibovat legislativu, já navrhuji rychlé sankce

Lucie Bednárová

Debata o dvojí kvalitě potravin v zemích EU neustává a ačkoli se k tématu podařilo připoutat pozornost, stále představuje neřešenou výzvu. Už nyní přitom EU čelí nebezpečné situaci, kdy se v některých členských státech lidé cítí jako druhořadí spotřebitelé. „Problém dvojí kvality potravin je navíc daleko složitější. Lidé jsou frustrovaní nejen z toho, že si kupují horší kvalitu, ale i z toho, že na ni zároveň vydělávají delší dobu,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ česká eurokomisařka Věra Jourová. Co se s tím dá dělat? Jaké navrhuje Evropská komise řešení? A kdy se čeští spotřebitelé dočkají nápravy?

Na problém dvojí kvality potravin země ve východní části Evropy včetně Česka upozorňují již poměrně dlouho. Evropská komise se ale až teprve nedávno začala celou záležitostí vážně zabývat. Proč tak dlouho čekala?

Až dosud jsme neměli dostatek důkazů o tom, jak masový jev to je. Zatímco dříve proběhlo testování ve dvou zemích, nyní máme v rukou výsledky testů z osmi států EU. Evropská komise může konat až v případě, že se jedná o celoevropský problém.

Také tu navíc byla snaha řešit problém dvojí kvality potravin z pozice bezpečnosti potravin a zdraví. Ošizené potraviny ale ohrožení pro zdraví nepředstavují, a byla to proto naprosto slepá ulička. Já k celé věci přistupuji z pozice ochrany spotřebitele. Tím, že v tento moment už mám k dispozici více dat a více důkazů, tak můžu mnohem silněji říct: pojďme to řešit společně jako evropský problém.

Češi šlápli do lejníčka. Až padnou na hubu, tak poznají, kdo je státník, říká Fedor Gál

sinfin.digital