Jurečka pro INFO.CZ: Sobotka a Babiš se chovají jako kluci na písku, kterým ukradli bábovičku

Markéta Žižková

Jednání o předvolební spolupráci lidovců se Starosty a nezávislými právě vrcholí. Zbývá ale vyřešit, jak by měla v praxi vypadat. Půjde o vznik nové politické strany právě pro potřebu voleb? „Za KDU-ČSL nepůjdeme do něčeho, co by mohlo dát podněty k tomu, aby nás kdokoliv zpochybňoval a říkal, že jsme něco obešli. A nedejbože to směřoval k soudu. Dáme si pozor, aby spolupráce byla nenapadnutelná,“ říká ve velkém rozhovoru pro INFO.CZ ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jména možných kandidátů na superlídra do voleb tají. V čele země by si ale uměl představit lidoveckou místopředsedkyni Zuzana Roithovou. A jak hodnotí atmosféru ve stávající vládní koalici? Premiér Sobotka a vicepremiér Babiš se podle něj někdy chovají jak kluci na písku, kterým někdo ukradl bábovičku.

Spolupráce se Starosty a nezávislými je na spadnutí. V jaké fázi jsou jednání? Podle médií už vybíráte název zastřešující strany.

Já spekulovat nechci. Jednáme v těchto dnech velice intenzivně. Je tady několik problémů, které musíme vyřešit. Buďto je dokážeme vyřešit jasně, transparentně bez jakýchkoliv pochybností do budoucna, nebo to nedokážeme a budeme muset hledat jiné cesty. Dnes hlavně narážíme na problematiku toho, pokud by měl vzniknout nový politický subjekt, který by spolupráci reálně naplnil ve volbách, tak jakým způsobem bude fungovat, jak bude personálně obsazen a jak bude finančně zabezpečen, aby zvládl volební kampaň. To jsou všechno otázky, kde musíme mít jasně vydiskutováno, že nejsme v rozporu se zákonem. Za KDU-ČSL nepůjdeme do něčeho, co by mohlo dát podněty k tomu, aby nás kdokoliv zpochybňoval a říkal, že jsme něco obešli. A nedejbože to směřoval k soudu. Dáme si pozor, aby spolupráce byla nenapadnutelná.

Řešíte už tedy pouze technické detaily, ne ideje?

Nemyslím si, že bychom měli větší programové rozpory. My už na komunální úrovni spolupracujeme. Máme společný klub v Evropském parlamentu. Problém je opravdu v tom, jak spolupráci uchopit technicky a procesně.

Ideální by tedy byla zastřešující politická strana?

To nebudu prozrazovat. Jednání pokračují. Dokud si to nevyjasníme my mezi sebou a v rámci politických stran, tak to nechci komentovat.

Ale bude se zřejmě jednat o řešení, v rámci něhož budete muset překonat pětiprocentní hranici, a ne desetiprocentní jako v případě koalice.

Ambicí je, abychom našli takové uskupení, kdy nepůjde o koalici, která by musela splňovat kvótu deseti procent.

Rozdrobená pravice. Spojí se před volbami?

sinfin.digital