Kauza lithium po hádce ve sněmovně: Sobotka se chce radit s právníky, čas na analýzu si bere i EMH

ČTK

luš

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si nechá poradit od právníků, jak postupovat s memorandem o lithiu, k jehož zrušení v pondělí večer vyzvala kabinet Sněmovna. Mluvčí vlády Martin Ayrer dnes ČTK sdělil, že Sobotka počká, až bude usnesení doručeno na Úřad vlády.

„Poté chce požádat právní experty, aby se k tomuto usnesení vyjádřili a doporučili další postup. Memorandum, o kterém včera jednala Poslanecká sněmovna, je totiž z povahy věci nezávazné, nemá žádné právní důsledky a vláda navíc není jeho účastníkem,“ uvedl. Ministři za ANO už zrušení platnosti memoranda ve vládě minulý týden prosazovali, ale neuspěli.

Lubomír Zaorálek, který je lídrem ČSSD ve víkendových volbách, novinářům řekl, že kauza lithia má před hlasováním o novém složení Sněmovny překrýt skutečné problémy. „Byla to šance, aby dostali práci lidé v Ústeckém kraji. Jestli začneme vést právní spory a válku, tak výsledkem bude, že se lithium těžit nebude,“ řekl. Dodal, že je mu trapné, že se někdo pustil před volbami do dohody, která měla posílit pozici státu.

Dohodu uzavřel s australskou společností European Metals Holdings před dvěma týdny ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Čas na analýzu usnesení si vezmou i těžaři. ČTK to dnes řekl generální ředitel společnosti Geomet, kterou EMH vlastní, Richard Pavlík.

sinfin.digital