Každé desáté místo na ministerstvech je volné. Lidé nemají zájem, problém je hlavně u práce s přistěhovalci

ČTK

raz

Na ministerstvech je kolem 10,6 procent volných zaměstnaneckých míst. Pracovních a služebních míst je na 14 ministerstvech celkem 15.848, z nichž je zhruba 1687 neobsazených. Na některých ministerstvech se dlouhodobě nedaří obsadit pozice, které vyžadují vysokoškolské vzdělání v oblasti práva. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi ministerstvy. Většina míst je v Praze, kde byla v říjnu pouze 2,5procentní nezaměstnanost. Práci tak v hlavním městě hledalo 23.471 lidí, na výběr měli z 39.461 volných míst.

Na ministerstvu vnitra, které má nejvyšší počet zaměstnanců, se nedaří déle než půl roku obsadit zhruba 140 míst. Důvodem je malý či žádný zájem o pozice, nebo vysoká fluktuace na těchto místech. Zejména to jsou místa, kde jsou zaměstnanci v kontaktu s cizinci v rámci azylového či pobytového řízení. Druhou skupinou jsou odborná místa v oblasti práva nebo IT ve vyšších platových třídách, pro které je typické opakované neúspěšné výběrové řízení. ČTK to sdělila Hana Malá z ministerstva vnitra.

Stejné problémy jako na vnitru sledují i na ministerstvu práce a sociálních věcí. „Vzhledem k současné situaci na trhu práce lze konstatovat, že je vyšší fluktuace zaměstnanců a nižší počet kvalifikovaných uchazečů," uvedl Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva, kde nyní zejména potřebují odborníky na evropské fondy, informační technologie či posudkové lékařství.

Poslední kontrola zřícené lávky v Troji proběhla v listopadu. Novou postaví nejdřív za 4 roky

sinfin.digital