Kdo jsou cizinci v Česku? Přichází za prací, stále jich ale není dost

Markéta Žižková

V Česku žije podle nejnovějších dat téměř půl milionu cizinců. Už několik let většina z nich tradičně pochází z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. Co ukazuje bližší pohled na statistiky? Jeden fakt je jasný: migranti přichází do Česka hlavně za prací. Kde jsou zaměstnaní a kolik berou?

Většina cizinců, kteří přišli do tuzemska, tu pracuje. V roce 2015 to bylo více jak 400 tisíc migrantů, což je zatím rekord od vzniku země. „Zaměstnaných občanů cizí státní příslušnosti tu bylo 323 tisíc, živnostníků pak 84 tisíc,“ upřesňuje předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Pro srovnání: před deseti lety to bylo 152 tisíc zaměstnanců a 67 tisíc živnostníků.

Skupině zaměstnanců jasně dominují Slováci: tvoří skoro polovinu ze všech. Následují je Ukrajinci a Poláci. Celkově je drtivá většina, konkrétně 76 procent, z některé ze zemí Evropské unie. Naopak u živnostníků vedou Vietnamci, Ukrajinci a až na třetím místě Slováci.

Do vývoje se v posledních letech výrazně promítla ekonomická krize a nové zákony, které v návaznosti na ni přišly. Kvůli ochraně pracovního trhu se velmi zpřísnily podmínky, za kterých můžou migranti za prací do Česka přijít. A do statistik se to jasně promítlo. V pokrizových letech rapidně klesl počet cizinců třeba z Ukrajiny. Snížil se i celkový počet zahraničních pracovníků. V roce 2010 jich bylo jen zhruba tři sta tisíc.

Nezaměstnanost v Evropě je nejnižší za sedm let. Nejlépe je na tom Česko

sinfin.digital