Klinika čínské medicíny má už dva roky zpoždění. V Česku ale vznikne, ujišťuje CEFC navzdory problémům

Hlídacípes.org

Eliška Hradilková

Vznik centra tradiční čínské medicíny v Hradci Králové má už téměř dvouleté zpoždění. Čínská skupina CEFC zmítaná nespecifikovanými problémy ovšem stále ujišťuje, že „je připravena dostát svým závazkům“.

O tom, že v Česku vznikne první centrum tradiční medicíny na půdě fakultní nemocnice, se hovoří již od roku 2016. Projekt má financovat čínská skupina CEFC. Jeho realizace se ale zdržuje; ministerstvo zdravotnictví kvůli tomu zřídilo na počátku letošního března speciální komisi.

Ta rozhodla, že centrum vznikne nezávisle na nemocnici. V současné době se na půdě ministerstva proto řeší, jakou právní formu bude čínské centrum vlastně mít, když nebude spadat pod akreditované lékařské zařízení.

Až dosud se totiž počítalo s tím, že středisko alternativní medicíny bude pod patronací zdravotního zařízení, které stanoví jasná pravidla. Nyní se ale objevují obavy, zda oddělením od fakultní nemocnice nedojde ke ztrátě kontroly nad kvalitou poskytovaných zdravotnických služeb.

„My nemáme žádná práva, žádné pravomoci o tom rozhodovat,“ řekl HlídacíPes.org zástupce královéhradecké nemocnice Zdeněk Tušl. „Nejsme ani v ministerské komisi, takže v současné době netušíme, jak to s centrem tradiční medicíny vůbec bude.“

Kurdové v padlém Afrínu slibují Turkům peklo na Zemi. Místo něj můžou přijít etnické čistky

sinfin.digital