Komunisté chtějí znát návrh dohody mezi ČSSD a ANO o vládě do sobotního sjezdu

ČTK

pav

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš očekává, že do pátku zveřejní hnutí ANO a sociální demokraté návrh dohody o společné vládě, pro kterou počítá ANO s tichou podporou komunistů. Na tiskové konferenci dnes připomenul, že KSČM čeká v sobotu sjezd, na kterém má obhajující předseda Vojtěch Filip informovat delegáty o výsledcích vyjednávání. Trojstranná jednání, jak o nich komunisté v posledních týdnech mluví, očekává Dolejš nejdříve až v příštím týdnu.

Sociální demokraté nekomentovali nabídku k obnovení jednání o koaliční menšinové vládě, kterou dostali od premiéra v demisi Andreje Babiše v pondělí večer, ihned po jednání ani dnes. Chtějí ji nejprve projednat ve vedení strany v pátek a čekají i na výsledek jednání předsedy Jana Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem, které je naplánováno na čtvrtek.

„Informace máme, ale jsme dohodnuti na mlčení s ANO, abychom vůči veřejnosti vyslali zcela jasně předvídatelný signál a zabránili spekulacím,“ uvedla na tiskové konferenci místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová. Hamáček podle ní na dnešním jednání poslanců sociální demokracie nebyl. Podle programu Sněmovny dnes odlétá do Rumunska na dvoudenní návštěvu.

Babišovy čistky: Likvidace Murína se mu podařila, tvrdí opozice. Kdo bude další? ptá se Fiala

sinfin.digital