Konec bitvy o národní parky: po Senátu poslanci přehlasovali také Zemana. Co přesně se mění?

Vleklý spor o povahu národních parků aspoň na nějaký čas skončil. Poslanecká sněmovna totiž přehlasovala veto prezidenta republiky Miloše Zemana a schválila původní sněmovní verzi zákona. Už dříve poslanci přehlasovali senátní úpravy, které ostře kritizovali ochránci přírody. Pro původní návrh zákona ve sněmovně hlasovala totožná hlasovací většina jako před měsícem. Pro bylo 117 poslanců. Na stranu odpůrců se dlouhodobě stavěli zástupci ODS, několik komunistů a část klubu ČSSD. Občanští demokraté se také pokusili hlasování oddálit: nejprve navrhli přesunutí bodu na příští týden, pro bylo ale pouhých třiadvacet poslanců ze sto sedmdesáti. Následně se jejich poslanec Jan Zahradník pokusil jednání poslanců zablokovat.

Novela je přitom kompromisem. Podle ekologů přinese jen mírné zlepšení ochrany přírody a krajiny národních parků. „Jde o dobrý dílčí krok k lepší ochraně nejcennějších ostrovů naší země,“ říká Martin Voráč, expert na ochranu přírody Hnutí DUHA. Novela podle něj přináší některá dobrá opatření, jako jsou například klidová území, která umožní vstup turistů všude tam, kde to neohrozí vzácné a chráněné rostliny a živočichy. „Má ale i své zřetelné nedostatky. Deklaruje sice, že divoká příroda bude v národních parcích na většině jejich území chráněna, ale vůbec neříká kdy. Úsilí o ochranu národních parků tedy zdaleka nekončí.“

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO v úvodu diskuse zdůraznil, že ve stanovisku prezidenta Miloše Zemana, kterým zdůvodnil své veto zákona, nenašel nic, co by v debatě již předtím nezaznělo. „Zůstávám tedy na svém a žádám vás o podporu původní verze zákona,“ pravil Brabec. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se pak pozastavil nad tím, že koalice není v podpoře vládního zákona o národních parcích jednotná. „Pokud je to pro vládu prioritní zákon, nemusela by se spoléhat na opoziční poslance. Při minulém hlasování by přitom zákon bez opozičních poslanců schválen nebyl,“ připomněl Kalousek.

Pečinka: Zemanovo zdraví rozhodne, ještě pár kolapsů a voliči mu odejdou

sinfin.digital