Korupce je v Česku stále velmi rozšířená. Nejhůř je na tom Slovensko a Ukrajina

ČTK

ekb

Téměř dvě třetiny českých zaměstnanců vnímá korupci jako stále velmi rozšířenou a čtvrtina Čechů by kvůli kariéře byla ochotná jednat neeticky. V evropském regionu nejhůř dopadlo Slovensko a Ukrajina, kde vidí korupci jako vážný problém 81 procent pracovníků. Ukázal to mezinárodní průzkum poradenské společnosti EY o podvodech a korupci, která vyzpovídala celkem 41 000 zaměstnanců ze 41 zemí z Evropy, Blízkého východu, Indie a Afriky. 

V regionu střední a jihovýchodní Evropy jsou na tom dále nejhůře Kypr, Řecko a Chorvatsko. Za rozšířený jev korupci považuje celkově 51 procent respondentů. V Maďarsku, Chorvatsku, Slovensku a Polsku není přitom podle průzkumu pro oznamovatele podvodů příliš bezpečno. Nejvíce se obávají o bezpečnost Maďaři (69 procent), Chorvaté (67 procent), Slováci (55 procent) a Poláci (50 procent). V ČR se bojí o svou bezpečnost 34 procent respondentů.

Jak dále vyplývá z průzkumu, vedení a zaměstnanci v kritických chvílích často nedělají správná a etická rozhodnutí. Někdy je to podle respondentů motivováno snahou pomoci firmě, jindy je to z vlastního prospěchářství a snahy o kariérní růst. Pětina Čechů by nabídla úplatek za zakázku, která by firmě pomohla přežít. To, že je etická laťka v ČR velmi nízko, dokládá reakce respondentů na neetické chování zaměstnavatele. Pouze 15 procent Čechů by odešlo z firmy, která by se chovala neeticky.

V čem jsem lepší než Zeman? Neřeknu, na názoru kandidáta nezáleží, tvrdí Jiří Drahoš

sinfin.digital