Kritika kvůli nezískání bankovní agentury, byla účelová, říká muž, který řídil kandidaturu

Lucie Bednárová

„Četl jsem to a myslím, že kritika nebyla oprávněná a byla víceméně účelová. Česká diplomacie pracovala velmi dobře,“ myslí si vládní zmocněnec Karel Dobeš, jehož tým měl za úkol získat do Prahy sídlo unijní agentury pro bankovnictví (EBA). To se nakonec nepovedlo a agentura se bude z Londýna, kde dosud sídlila, přesouvat do Paříže. Kde se stala chyba a proč není kritika, která se rozběhla zejména na sociálních sítích, oprávněná? I o tom byl rozhovor, který Karel Dobeš poskytl redakci INFO.CZ

Česká republika usilovala o sídlo Evropského úřadu pro bankovnictví (EBA), ale unijní agentura se nakonec po rozhodnutí členských států přesune z Londýna do Paříže. Čím si náš neúspěch vysvětlujete?

Myslím, že se zde ukázaly dvě zásadní věci. První byla změna priorit Francie a Německa v průběhu hlasování. Oba státy během propagace kandidatury rovnými silami akcentovaly zájem o EMU (Evropskou agenturu pro léčivé příspěvky, o jejímž novém sídle se rovněž rozhodovalo; pozn. red.) i EBU. Jak se však nakonec ukázalo, v prvním kole hlasování o EMA měly Francie a Německo jen každá 3 body – lze usuzovat, že nejspíše vlastní. 

Vládněte s Babišem! Je to ve státním zájmu, vyzývá demokraty diplomat Kolář

sinfin.digital