Kvóty ohrožují EU, czexit ale nehrozí, ujišťuje v Bruselu Babiš

Lucie Bednárová

Pokud by se do unijního azylového a migračního systému dostalo přerozdělování migrantů podle kvót a země jako Česko, které se dlouhodobě staví proti, by byly přehlasovány, evropský projekt by se dostal na scestí. K vystoupení země z Evropské unie by to ale nevedlo. Novinářům v Bruselu to řekl český premiér Andrej Babiš.

Přes kvóty vlak nejede. Český premiér Andrej Babiš, který zažívá svou premiéru na summitu v Bruselu, to dnes nezopakoval pouze novinářům, ale zdůraznil to i na společné schůzce zemí Visegrádské čtyřky, které se účastnil také šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a italský premiér Paolo Gentiloni. V4 na ní nabídla Itálii finanční pomoc pro projekt ochrany hranic v Libyi.

Podle Babiše to pomůže severoafrické zemi v boji proti nelegální migraci, která směřuje přes Středozemní moře do Evropy. Premiér věří, že to také přesvědčí Evropskou komisi, aby stáhla žalobu, kterou na Česko (a další země) podala k unijnímu nejvyššímu soudu kvůli neplnění kvót na uprchlíky. Státy se na jednorázovém přerozdělení uprchlíků z Řecka a Itálie dohodly v roce 2015. Česko, které je dlouhodobě odmítá, ale bylo spolu se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem přehlasováno.

„Měl odvahu říct, co si všichni myslíme.“ Babiš se ve sporu o kvóty postavil za pranýřovaného Tuska

sinfin.digital