Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Lékový ústav jako Velký bratr. Sledovat chce vaše nemoci i osobní údaje

Lékový ústav jako Velký bratr. Sledovat chce vaše nemoci i osobní údaje

Rodné číslo, adresu a seznam vašich léků – to vše by chtěl nově vědět lékový ústav. Dle návrhu zákona, který míří do sněmovny, by Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) měl kromě údajů o užívaných lécích i přístup k databázi obyvatel. Podle kritiků by tak ale získal lehce zneužitelnou pravomoc, informovala Mladá fronta DNES.

Do lékového ústavu od příštího roku začnou povinně proudit všechny recepty v elektronické podobě. Úřad tak bude agregovat množství citlivých údajů o pacientech. Dle nového zákona, který má projednat sněmovna, by Státní ústav pro kontrolu léčiv chtěl navíc získat informace z databáze obyvatel. Lehko by si tak spojil, kde bydlí který pacient nebo kdo má třeba pohlavní nebo psychickou poruchu. Dle kritiků návrhu by mohlo dojít k citelnému ohrožení dat obyvatel.

Se zákonem nesouhlasí ani někteří poslanci. „Před sedmi lety se už lékový úřad o něco podobného pokusil. Začal vytvářet obrovskou databázi osobních údajů, kterou pak Úřad pro ochranu osobních údajů zrušil a uložil lékovému úřadu pokutu,“ odporuje lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Úřad pro ochranu osobních údajů prý ale zatím v této verzi senátního návrhu žádné pochybení nevidí.

A proč vůbec lékový úřad přístup do registrů potřebuje? „Přístup do registrů by SÚKL využil například v souvislosti s vydáváním povolení k výrobě léčivých přípravků, k jejich distribuci, k činnosti kontrolní laboratoře a podobně,“ uvádí mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová. Předkladatelem návrhu je senátor Petr Koliba, který nároky lékového úřadu potvrzuje. „Ústav potřebuje přístup do registrů, aby mohl provádět kontrolní činnost, kterou mu ukládá zákon,“ vysvětluje Koliba.

Důvod pro shromažďování množství citlivých údajů nechápou ale ani lékárníci. „S přístupem Státního ústavu pro kontrolu léčiv do centrálních registrů nesouhlasíme, nevidíme k tomu žádný důvod. Domníváme se, že lékový úřad tyto informace ke své činnosti nepotřebuje,“ namítá mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Experti ve zdravotnictví se už se stížností proti novému zákonu údajně obrátili na Nadační fond proti korupci. „Z minulosti víme, že o sběr osobních informací byl vždy zájem, a to z nejrůznějších směrů. Nepochybuji ani vteřinu, že za tímto senátním návrhem je ve skutečnosti úplně jiný účel,“ říká Martin Soukenka z protikorupčního fondu.

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek