Lepší Česko? Toto je 5 záležitostí, které teď čekají vládu Andreje Babiše

ČTK

Ondřej Fér

V půl čtvrté to vypukne. Nový premiér Andrej Babiš zahájí první schůzi své vlády. Ještě dnes Babiš uvede do úřadu prvních sedm ministrů, zítra zbývající, a potom jeho tým začne pracovat. Víme, co novou vládu v nejbližších hodinách a dnech čeká.

Vláda Andreje Babiše bude kratší či delší dobu vládnout bez důvěry parlamentu. Není totiž jasné, jestli se novému premiérovi podaří vyjednat si pro kabinet podporu. I bez důvěry ale může dělat mnoho věcí. Už samotný start Babišova vládnutí naznačuje, že tuto možnost bude využívat v široké míře.

1. Noví zmocněnci

Už teď je jasné, že vláda bude mít dva zmocněnce. Pro oblast sportu a pro IT. Sportovních témat se ujme někdejší hokejista a poslanec ANO Milan Hnilička. „Vládní zmocněnec pro sport se bude podílet na vypracování plánu státní politiky ve sportu. K čemuž mimo jiné patří i podílet se na vypracování novely zákona, na základě které vznikne agentura pro řízení sportu,“ řekl Babiš Lidovým novinám. Podle Babiše by úřad měl nastavit pravidla pro rozdělování peněz, které jdou na sport ze státního rozpočtu. „Hodláme investovat do infrastruktury, jde o jednu z našich priorit. Zmocněnec bude mít tým, který se problematice bude věnovat,“ řekl Babiš.

Zmocněncem pro IT se stane Vladimír Dzurilla ze Státní pokladny centra sdílených služeb. Babiš vznik úřadu vysvětluje tím, že IT sektorem protečou miliardy korun ročně. Většina státních systémů spolu přitom neumí komunikovat. Babišovi vadí, že každé ministerstvo je obsazeno nějakou IT firmou, která úřad “zamyká” do technologické závislosti na svých řešeních.

Podívejte se, co může prosadit vláda bez důvěry. Je toho víc, než si myslíte

sinfin.digital