Letiště jako oblíbený cíl teroristů. Jak se útoku snaží zabránit to pražské?

Aneta Bednářová

Terorismus a letiště – slova, která se poslední dobou společně objevují až moc často. Loni umírali lidé v Istanbulu a Bruselu, před několika dny zaútočil střelec na Floridě. Velká letiště na to reagují novými opatřeními a Praha není výjimkou. Přesto stále existuje řada míst, kam se člověk odhodlaný zaútočit může dostat bez jakékoli kontroly třeba i s výbušninou. Co atentátníky na letištích tak láká a jak jim v útoku zabránit? 

Je to do určité míry paradox. Málokterý veřejný prostor je právě tak hlídaný a sledovaný jako mezinárodní letiště, útoky teroristů se jim přesto nevyhnou. 

Vyhlášené dopravní uzly na to pochopitelně průběžně reagují novými opatřeními. „Všechny podobné incidenty v úzké spolupráci s policií a bezpečnostními složkami státu individuálně vyhodnocujeme. Tam, kde je to považováno za potřebné, stávající opatření posilujeme, ať již zvýšenou činností hlídek nebo dalšími specifickými opatřeními. Zároveň aktivně monitorujeme a sbíráme zkušenosti z jiných letišť. Přibližně před rokem a půl jsme vytvořili novou Bezpečnostní strategii, kterou průběžně aktualizujeme,“ uvedla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. Do bezpečnosti cestujících prý letiště ročně investuje zhruba půl miliardy korun.

5 lidí nepřežilo střelbu na floridském letišti. Šerif popřel zprávy o dalším útočníkovi

sinfin.digital