Lobbista Dalík nastoupil do ruzyňské věznice. Za mřížemi by měl strávit pět let

ČTK

Info.cz

luš

Lobbista Marek Dalík, který byl odsouzen k pěti letům vězení v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur, nastoupil do ruzyňské věznice. Dalík podal proti odsuzujícímu rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá na nástup trestu vliv.

Dalík přijel k vězeňskému areálu autem v doprovodu právníka. Na otázky čekajících novinářů, kteří se ho ptali mimo jiné právě na podané dovolání či na prezidentskou kandidaturu jeho někdejšího blízkého spolupracovníka Mirka Topolánka, neodpověděl.

Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou zabýval podruhé. Původní čtyřletý trest na jaře zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení. Z trestu odpykal zhruba sedm měsíců.

Dalík, který patřil mezi nejbližší spolupracovníky expremiéra Mirka Topolánka (ODS), si podle trestního spisu řekl v listopadu 2007 na neformální schůzce v pražské restauraci o peníze za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, podle obžaloby požadoval půl miliardy korun. Předstíral, že má vliv na zakázku a také blízký vztah k představitelům české vlády, takže může ovlivnit jejich rozhodování. Soud ho poslal do vězení za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze a uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na členy vlády. Původně byl Dalík potrestán za to, že na schůzku šel pro úplatek určený pro někoho z vlády.

sinfin.digital