Lobbista Dalík půjde na pět let do vězení. Za podvod v kauze pandurů navíc zaplatí 4 miliony

lup

raz

Za podvod při jednáních o nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu si lobbista Marek Dalík odpyká pět let vězení. Zaplatit má také čtyři miliony korun, jinak mu hrozí dva roky vězení navíc. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který se kauzou zabýval podruhé. Původně uložil čtyři roky vězení. Nejvyšší soud ale Dalíka po sedmi měsících z vězení propustil a nařídil, aby se podřízený soud znovu zabýval právním hodnocením případu. Dalík vinu odmítá. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

Dalík před dnešním soudem řekl, že měl za mřížemi čas přemýšlet a chce změnit výpověď. Prohlásil, že hodlá říct zásadní informace, které prý předtím nezazněly. 

„Po dobu osmi měsíců jsem měl až moc času přemýšlet o tom, co se stalo i o tom, jak jsem vypovídal od začátku vyšetřování nejen na policii ale i u soudu, kde jsme nevypovídal vůbec. Chtěl bych říct, že jsem neříkal úplně všechno, ne proto, že bych chtěl lhát, ale zejména proto, že jsme věděl, že ostatní svědkové z důvodu obav o svou beztrestnost a své současné kariéry, že by mi to nepotvrdili zejména z obav o sebe sama,“ uvedla někdejší pravá ruka premiéra Topolánka podle serveru Novinky.cz před soudem.

„Dospěl jsem k tomu, že musím říct, jak to bylo od a do zet bez ohledu na to, že to nepotvrdí,“ řekl rovněž Dalík.

sinfin.digital