Máma nemusí mít pocit viny, říká o případu zmizelé Míši policejní psycholožka

Alexandra Vetkovská

Jak se blízcí Míši Muzikářové vyrovnají s ukončením pátrání? Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové bude myšlenka na to, že je dívka zřejmě po smrti, pro její babičku zdrcující. Máma se s tragédií možná naopak vypořádá překvapivě snadněji.

V pátek policie na tiskové konferenci oznámila, že případ Míši Muzikářové bude odložen. Jediným podezřelým je přítel matky Otakar S., který ale pár dní po zmizení školačky spáchal sebevraždu. Podle policie je dívka nejspíše mrtvá. „Pan S. spáchal sebevraždu a nám se do té doby nepodařilo získat dostatek důkazů, abychom ho obvinili,“ uvedli kriminalisté.

Rodina se teď s těmito informacemi musí nějak vyrovnat. Babička Míši neztrácí naději, že se její vnučka najde, matka dívky se k případu už dlouho nevyjadřuje. Podle policejní psycholožky je i možné, že ztrátu dítěte neprožívá až tak tragicky.

Co s rodiči Míši a babičkou oznámení o ukončení pátrání udělá?

„Informace od policie pro ně nepřichází jako blesk z čistého nebe. Vyšetřování po celou dobu sledují, vědí, co se děje. Jestliže měli víru, že se nakonec případ podaří vyřešit a že se Míša najde, tak ta víra doprovází rodiče stále, dokud nebudou znát jasné rozuzlení.“

Kriminalisté se již netají tím, že je Míša pravděpodobně mrtvá. Jak se s tím budou její blízcí vyrovnávat?

„Doba smutku, odpoutávání se od zločinu a prožívání ztráty je individuální. Obvykle trvá rok až dva. Záleží na tom, jaké pozůstalí momentálně zaujímají životní pozice. Zda mají pro koho nebo pro co ještě žít. Každá oběť má časový okamžik, kdy řekne, je třeba se dívat dál, pro koho jsem důležitý, komu můžu pomoci.“

sinfin.digital