Mašínová má zpět statek svého otce. V místě vznikne muzeum, pomoc nabízejí dobrovolníci

Aneta Černá

Zdena Mašínová po letech soudních sporů dostala zpět statek svého otce, protinacistického odbojáře Josefa Mašína. V místě by mělo vzniknout muzeum, nyní je ale budova v katastrofálním stavu. Mašínová ho označuje za trosku. „Teď na to spadl 200letý strom a já si říkám, že to je snad nějaké znamení, abych to nechala být,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ dcera hrdiny z odbojové skupiny Tři králové. Rekonstrukce statku v Lošanech u Kolína bude nákladná a pravděpodobně i dlouhá. Už teď se ale najdou lidé, kteří se s ní rozhodli pomoci.

Rodina Mašínových žila v Lošanech několik století. „Můj otec pocházel ze starého selského rodu. Jeho příbuzní tu měli kořeny už 400 let. Vždycky to byla rodina, která měla velké množství dětí, deset až čtrnáct. Ale můj otec byl jedináček a byl posledním z tohoto rodu, protože se rodičům narodil až po 12 letech manželství,“ vysvětluje jeho dcera Zdena. Josef Mašín byl legionářem na ruské frontě. Když se z války vrátil, hospodářství jako jediný potomek ale nepřevzal.

„Můj otec po prvních žních prý za maminkou přišel a pravil: „Maminko, nezlobte se, ale já to dělat nemůžu. Naše mladá republika potřebuje armádu. Dodělám si vojenské vzdělání a vrátím se do armády.“ Také ho údajně odrazovalo, že při žních musel hlídat úrodu s pistolí v ruce, aby nebyla rozkradená. Statek se tedy nakonec pronajal a otec odešel do Prahy,“ popisuje Mašínová.

Josefa Mašína za jeho činnost v odboji popravili nacisté na Kobyliské střelnici 30. června 1942. V době, kdy odešel do ilegality, přepsal svůj rodný statek v Lošanech u Kolína na své děti Ctirada, Josefa a Zdenu. Proto ho nacisté nezabavili. Na co si ale netroufli nacisté, dokonali komunisté. „Mně už o ten majetek tolik nejde, mně jde o ten princip. Ten statek si nevzali ani nacisté. Když zjistili, že je psaný na nás na děti, tak to nechali být. My jsme tam pak měli nájemce, díky kterému jsme nezemřeli hlady, protože nám potají posílal chleba, mouku a podobně. Komunisté statek pak ale ukradli bez mrknutí oka,“ dodává Mašínová.

Ze nemovitosti, kterou zestátnili komunisté, dostala začátkem 90. let zpět dvě osminy. Její dva bratři, kteří v 50. letech odešli do zahraničí, už neměli české občanství, proto stát odmítal zbytek statku vrátit. Mašínová od roku 2012 zpochybňovala smlouvu, kterou její otec přepsal v roce 1940 majetek na své děti, a žádala soud, aby uznal, že neplatí, protože ji podepsal pod nátlakem. Případ nakonec skončil až u Ústavního soudu. Projednávání se rozjelo nanovo, stát přitom Mašínové nabízel, že si pozemek může mimosoudně odkoupit zpět za sedm miliónů korun. Odmítla. Soud v Kolíně nakonec rozhodl, že Mašín skutečně podepsal smlouvu pod nátlakem. Statek se dostal do dědického řízení a novými majiteli se oficiálně v listopadu 2017 stala Zdena s bratrem Josefem. Nejstarší bratr Ctirad v roce 2011 zemřel.

sinfin.digital