Matka vězněného ruského hackera prosí Zemana o pomoc. Češi syna drželi pod drogami a týrali, naznačuje

lup

Citlivá kauza Rusa Jevgenije Nikulina, který sedí v české vazbě se závažným podezřením z hackerských útoků na krku a čeká, zda ho ministr spravedlnosti vydá USA nebo Rusům, dostala nový impulz. Matka vězněného muže dopisem oslovila přímo prezidenta Miloše Zemana, aby se osobně zasadil o jeho „osvobození“. Informoval o tom ruský deník Izvestija. Zeman se přitom o případ aktivně zajímá.

Patří Nikulin do USA, nebo do Ruska? To rozhodování nelze ministrovi spravedlnosti závidět. Je to totiž v relativně krátké době podruhé, co se Česko dostává do centra citlivé kauzy, ve které se přímo střetávají zájmy obou světových hegemonů.

Před časem to byl případ libanonského obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda, kterého Robert Pelikán nakonec nemohl s ohledem na únos pětice Čechů vydat – USA nám to dodnes neprominuly, zatímco Rusové mají důvod ke spokojenosti. Teď je na stole kauza Nikulin a je téměř jisté, že minimálně jedna ze stran bude postupem Česka opět zklamaná.

Která to bude, ovšem spoluurčí i prezident Miloš Zeman, jehož proruská orientace je dlouhodobě zřejmá. O rozhodnutí ve prospěch Nikulina ho teď žádá přímo Rusova matka v osobním dopise. Na Hrad dorazil minulý týden, píše Izvestija. Mluvčí prezidenta zásilku potvrdil.

Opravdový diktát EU pocítíme po czexitu. Lidi nevidí výhody a je to naše chyba, říká Špicar

sinfin.digital