Méně masa a umělá sladidla. V Česku a dalších zemích se prodává ošizené jídlo, potvrdil průzkum

Info.cz

bel

Kvalita potravin se liší podle toho, na jaké straně hranice stojíte. Stále častěji na to upozorňují nejrůznější studie, které porovnávají výrobky zakoupené například v Německu nebo Rakousku a ve středoevropských zemích, jako je Česká republika, Slovensko nebo Maďarsko. Zatím s posledním srovnáním kvality potravin přišla slovenská vláda. Výsledky jejího šetření by měly být představeny dnes v Evropském parlamentu.

Nahrazování živočišných tuků rostlinými, nižší podíl masa, přidávání umělých sladidel namísto cukru, používání barviv a aromat místo pravého ovoce, rozdíly ve velikosti a váze nebo odlišná kvalita obalů. To jsou závěry studie, kterou nechala zpracovat slovenská vláda a jejíž výsledky dnes představí v Evropském parlamentu. Upozornil na to bruselský server EurActiv.

Jedním z příkladů dvojí kvality potravin prodávaných v západní a východní Evropě je oblíbený limonádový nápoj Coca-Cola, který chutná jinak na Slovensku a v Rakousku. Rozdíl je podle expertů v tom, že do limonády, která se prodává zákazníkům na Slovensku, se přidává glukózovo-fruktózový sirup. Rozdíly se našly i v kvalitě obalů.

Krnáčová: Chci být znovu primátorkou, o vládním městečku v Praze se rozhodne ještě letos

sinfin.digital