Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Méně masa a umělá sladidla. V Česku a dalších zemích se prodává ošizené jídlo, potvrdil průzkum

Méně masa a umělá sladidla. V Česku a dalších zemích se prodává ošizené jídlo, potvrdil průzkum

Kvalita potravin se liší podle toho, na jaké straně hranice stojíte. Stále častěji na to upozorňují nejrůznější studie, které porovnávají výrobky zakoupené například v Německu nebo Rakousku a ve středoevropských zemích, jako je Česká republika, Slovensko nebo Maďarsko. Zatím s posledním srovnáním kvality potravin přišla slovenská vláda. Výsledky jejího šetření by měly být představeny dnes v Evropském parlamentu.

Nahrazování živočišných tuků rostlinými, nižší podíl masa, přidávání umělých sladidel namísto cukru, používání barviv a aromat místo pravého ovoce, rozdíly ve velikosti a váze nebo odlišná kvalita obalů. To jsou závěry studie, kterou nechala zpracovat slovenská vláda a jejíž výsledky dnes představí v Evropském parlamentu. Upozornil na to bruselský server EurActiv.

Jedním z příkladů dvojí kvality potravin prodávaných v západní a východní Evropě je oblíbený limonádový nápoj Coca-Cola, který chutná jinak na Slovensku a v Rakousku. Rozdíl je podle expertů v tom, že do limonády, která se prodává zákazníkům na Slovensku, se přidává glukózovo-fruktózový sirup. Rozdíly se našly i v kvalitě obalů.

Dalším příkladem jsou tzv. rybí prsty nebo tyčinky, což jsou dochucené a často namleté proužky z ryb, které jsou obalené do trojobalu. Následně se pečou nebo smaží. Slovenští odborníci přišli na to, že obsah rybího masa ve výrobku, který se prodává v Rakousku, byl o 8,8 % větší, než ten, který je k dostání na Slovensku.

Velké rozdíly v balení výrobků odhalila studie také u černého čaje. V Rakousku je běžné, že se čajové pytlíky balí do hliníkových sáčků, zatímco u našich východních sousedů do papírových. „Hliníkové sáčky udržují aroma a chuť a větší lístky čaje přispívají k lepší kvalitě čaje,“ cituje server ze studie.

Příkladem je i sýr ementál, který se vyznačuje světle žlutou barvou a různě velkými dírami. Přesně tak ale vypadal pouze v případě výrobku prodávaného na pultech obchodů v Rakousku. Další odhalení se týkalo váhy pytlíku s mozzarellou. Podle výrobce měl vážit 125 gramů, avšak v případě Slovenska váži jen 119,4 gramů (v Rakousku 124 gramu).

Odborníci ve studii zkoumali celkem 22 typů potravinových výrobků, které zakoupili v obchodech v Rakousku a na Slovensku. Při nákupu dbali na to, aby měli v košíku vždy identický výrobek stejné značky. Zaměřovali se například na masné výrobky, ryby, čokoládu, nápoje, ale také třeba na kávu nebo pečivo.

Z laboratorních testů vyplynulo, že téměř polovina zkoumaných potravin vykazuje podstatné rozdíly v kvalitě. U devíti výrobků se jednalo o menší odlišnosti a pouze tři výrobky byly v pořádku.

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek