Migrační kvóty, brexit, budoucí směr Evropské unie. Babiše čeká série jednání v Bruselu

ČTK

raz

Premiér Andrej Babiš dnes odpoledne a večer v Bruselu absolvuje sérii jednání s významnými zástupci Evropské komise. S jejím předsedou Jeanem-Claudem Junckerem a dalšími by měl hovořit jak o budoucnosti evropského bloku, tak o tématech, která se úzce týkají českých zájmů, tedy o migrační problematice nebo o podobě unijních fondů v příštích letech.

Český premiér přijede do Bruselu v době, kdy v Evropské unii začínají vážné diskuse o její další podobě. Sílí úvahy o prohlubování hospodářské a měnové unie, o změnách ve fungování eurozóny. Je to částečně reakce na rozhodnutí Británie z evropského bloku odejít.

Zároveň spory kolem způsobu řešení migrační krize opět zdůraznily rozdíly či přímo zásadní rozpory mezi západní a východní části EU. Předseda komise Juncker přitom patří mezi ty evropské politiky, kteří opakovaně zdůrazňují, že podobné rozdělení evropskému projektu škodí.

Předseda vlády jednání v Bruselu zahájí schůzkou s někdejší stranickou kolegyní Věrou Jourovou, která je nyní komisařkou pro spravedlnost. O takzvaném brexitu a českém pohledu na něj bude mluvit s unijním vyjednavačem pro odchod Británie z EU Michelem Barnierem. Sejde se také s prvním místopředsedou komise Fransem Timmermansem. S ním by se podle diplomatů mohl bavit právě o budoucím víceletém finančním rámci či o migrační problematice. Státy EU se od jara 2016 nedokážou shodnout na reformě unijního azylového systému, kterou navrhla komise.

sinfin.digital