Miliardový prodej Počerad ještě není ztracený. Tykač prodloužil nabídku, chce ale souhlas ministerstva financí

ČTK

Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače prodloužila nabídku na koupi hnědouhelné elektrárny Počerady, aby ji mohla ve čtvrtek projednat dozorčí rada ČEZ. Případný obchod ale firma neuskuteční v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, přes které stát vlastní majoritní podíl v ČEZ. ČTK to sdělila mluvčí Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová. Ministr financí Andrej Babiš dříve prodej elektrárny kritizoval.

Vršanská uhelná dříve uvedla, že nabídla za Počerady deset miliard korun a nabídka platí za dohodnutých podmínek jen do konce dubna. Plánovaný prodej už podle agentury Reuters podpořilo představenstvo ČEZ. Dozorčí rada ČEZ se ale na konci dubna rozhodla rozhodnutí o prodeji elektrárny odložit a vyžádat si od vedení ČEZ k záměru další materiály. Vršanská uhelná to tehdy označila za politické rozhodnutí.

„Vyjednávací tým ČEZ nás v uplynulých dnech oslovil s žádostí o prodloužení platnosti podmínek naší nabídky na koupi akcií elektrárny Počerady. Čas běží a neustálé odsouvání rozhodnutí znamená, že se už v kontextu naší nabídky pohybujeme na hranici ekonomické rentability. Protože ale jednání i příprava smluv trvala dlouhé měsíce, rozhodli jsme se nyní žádosti ČEZ vyhovět a prodloužit naši nabídku tak, aby ji bylo možno projednat ještě na květnovém zasedání dozorčí rady,“ uvedla dnes mluvčí.

Česko nepatří do zadku Asie, Zeman nás před světem zostudil, říká Miroslav Kalousek

sinfin.digital