Milion Čechů žije v chudobě, mnozí dřou a stejně nic nemají. Zbytek Evropy nám to ale může závidět

ČTK, raz

Česko má po započítání sociálních dávek nejnižší míru ohrožení chudobou v EU. Na hranici příjmové chudoby či pod ní je 9,7 procenta obyvatel, tedy milion lidí. V osmadvacítce i v eurozóně pak podíl dosahuje v průměru 17 procent. Vyplývá to ze statistické ročenky ČR za rok 2017, kterou zveřejnil Český statistický úřad. Odbory a organizace na pomoc v nouzi upozorňují na problém takzvané pracující chudoby. Řadě lidí totiž jejich nízký výdělek nestačí ani na základní potřeby.

„Platové podmínky u nás nejsou nejhorší. Lidé z toho zvládají žít. Je to ale hraniční. Mnohdy stačí, že odejde pračka či lednička nebo se objeví zdravotní problém, a spadnete do dluhové pasti. Lidí na hranici chudoby je v republice mnoho, přestože pracují," řekla dnes ČTK Iva Kuchyňková z Charity ČR.

Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10.691 korun a pro dva dospělé 16.036 korun. Jeden rodič s dítětem do 13 let měl 13.898 korun. Pro oba rodiče se dvěma dětmi do 13 let to bylo 22.450 korun. Odbory kritizují to, že si člověk s minimální mzdou vydělá jen 8811 korun čistého. Letos dosahuje nejnižší hrubý výdělek 11.000 korun, od ledna se zvedne na 12.200 korun.

Babiš lhal a podvedl své voliče. Spolupráce s SPD a KSČM může pokračovat, tvrdí europoslanci

sinfin.digital