Ministerstvo financí vyjmulo farmu Čapí hnízdo z unijních dotací

ČTK, raz

Ministerstvo financí vyňalo Čapí hnízdo z evropského financování, oznámila dnes na schůzi středočeského zastupitelstva hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ministerstvo financí informaci potvrdilo. Kvůli padesátimilionové dotaci pro rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo obvinila policie 11 lidí, mezi nimi premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ministerstvo již dříve uvedlo, že z hlediska rozpočtu je vyjmutí nejlepší řešení, jinak by ČR hrozilo krácení už přidělených evropských peněz.

„Rozhodnutí o vynětí či nevynětí sporných výdajů z evropského financování žádným způsobem nezasahuje do probíhajícího trestního řízení na národní úrovni, ani nemá vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace příjemci ze strany poskytovatele dotace,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Posouzení, zda byly porušeny podmínky dotace, je podle něj plně v kompetenci poskytovatele, který v případě jeho prokázání buď zahájí správní řízení, nebo se připojí jako poškozený s nárokem na náhradu škody v rámci trestního řízení.

Hejtmanka uvedla, že vzhledem k rozhodnutí ministerstva je dnešní obměnění Výboru regionální rady Regionálního operačního programu Střední Čechy, o němž jedná krajské zastupitelstvo, jen organizační záležitostí. Koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty navrhla nové složení výboru, který dohlíží na dotace v končícím regionálním operačním programu a v němž měla opozice dosud většinu. Podle opozičních stran jde o reakci na nedávné rozhodnutí výboru nevyjmout Čapí hnízdo z financování EU. Koalice tvrdí, že tento orgán by měl být obměněn kvůli nedávné změně ve vedení kraje.

Čapí hnízdo bylo vyjmuto ze systému evropských dotací. Co přesně to pro nás znamená? Čtěte zde>>>

Opozice to kritizuje. Zastupitel za TOP 09 Jan Jakob uvedl, že cílem je potrestat ty, kteří mají na řešení dotační kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO) jiný názor. Zástupci koalice namítli, že poměr sil koalice a opozice bude nadále dvanáct ku třem. "Byla tam vždy koalice a tři kontrolní hlasy z opozice," namítl předseda klubu KSČM Zdeněk Štefek.

sinfin.digital