Mládek se vyhazovu brání do poslední chvíle. Tři argumenty, kterými chce Sobotku přesvědčit

Igor Záruba

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) neskládá zbraně. Poprvé to neudělal, když ho podle informací serveru INFO.CZ premiér Bohuslav Sobotka požádal, aby sám rezignoval. Ať už byly Mládkovy pohnutky jakékoli, rozhodl se vzdorovat a změnil tím situaci. Premiér si teď musí jeho odchod obhájit před prezidentem Milošem Zemanem a představit mu Mládkova nástupce. Kdyby ministr sám hodil ručník do ringu, byl by tento postup pro ostatní aktéry výrazně snazší.

Podle dobře informovaných zdrojů se ministr nechce vzdát ani teď. Hodlá premiéra, který míří s jeho odvoláním na Hrad, ještě přesvědčit o svých úspěších. V ruce bude mít čísla, která hovoří v jeho prospěch. Body, v nichž může mít pravdu, jsou následující:

1. Tři úspěšné roky investic

Do České republiky přiteklo v minulém roce 64,4 miliard korun, rozdělených do 100 projektů s příslibem více než 12 tisíc míst. To vše přes podřízenou agenturu CzechInvest. Proti roku 2014 je to o necelých 23 miliard méně, proti roku 2015 zase o skoro 23 miliard více. Mládek se může ohánět, že všechny tři úspěšné roky byly „jeho“: za Nečasovy a Kubovy éry přišlo investic výrazně méně. Výjimkou byl rok 2013, kdy vládl dočasný kabinet Jiřího Rusnoka s ministrem Jiřím Ciencialou (47,9 miliardy korun).

Prouza jako součást Sobotkovy taktiky. Kým chce premiér skutečně nahradit Mládka?

sinfin.digital